Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ (e-books)


Αξιοποίηση των διαδραστικών βιβλίων στα πλαίσια πιο σύγχρονων παιδαγωγικά προσεγγίσεων. 
    Η χρήση των διαδραστικών βιβλίων πρέπει να ενεργοποιεί τον μαθητή και να τον εμπλέκει στην παραγωγή της γνώσης. Με άλλα λόγια, η χρήση τους είναι σημαντικό να εντάσσει τους μαθητές σε διερευνητικές μαθησιακές καταστάσεις στις οποίες οι ίδιοι θα προτείνουν, θα πειραματίζονται με την υπάρχουσα γνώση και θα αναζητούν επιπλέον υλικό για ένα θέμα στο υπάρχον διαδραστικό σχολικό βιβλίο. Υπό το πρίσμα αυτό ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να ετοιμάζει, όπου εκείνος κρίνει απαραίτητο, φύλλα εργασίας στα οποία θα περιλαμβάνονται αναλυτικά διερευνητικής λογικής δραστηριότητες ως προς την αξιοποίηση των διαδραστικών βιβλίων. Σε αυτή την περίπτωση δίνονται μεγαλύτερα περιθώρια πρωτοβουλίας και ενεργοποίησης των μαθητών, αφού το υλικό των διαδραστικών βιβλίων αντιμετωπίζεται ως σύνολο επιπλέον πόρων τους οποίους μπορούν να αξιοποιήσουν οι μαθητές σε κάποιο πρότζεκτ που έχουν αναλάβει, σε μια διαθεματική δραστηριότητα, σε μια παρουσίαση που έχουν να ετοιμάσουν κ.λπ. Έτσι, ο ψηφιακός εμπλουτισμός των εγχειριδίων δεν αποτελεί «επιπλέον ύλη» για διδασκαλία ούτε «επιπλέον ασκήσεις» για εξάσκηση των μαθητών και η διδασκαλία δεν αντιμετωπίζεται αθροιστικά και δομιστικά. Αντιθέτως, ενσωματώνεται οργανικά και με πραγματικά διαδραστικό τρόπο σε μια διδασκαλία που δίνει ενεργό ρόλο στον μαθητή και τον εμπλέκει στην αξιοποίηση ποικίλων πόρων, προκειμένου να αξιολογήσει, να διερευνήσει, να συνθέσει και να ανασυνθέσει το δικό του υλικό.


Ανάπτυξη Ανοιχτών Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Πόρων και εμπλουτισμός των σχολικών βιβλίων

Σύμφωνα με την ψηφιακή στρατηγική του Υπουργείου Παιδείας, ένας βασικός στόχος για το διάστημα 2010-2015 ήταν η ψηφιακή διαμόρφωση και ο εμπλουτισμός των ηλεκτρονικών εκδόσεων των σχολικών βιβλίων με ανοιχτούς ψηφιακούς εκπαιδευτικούς πόρους που αναπτύσσονται από την εκπαιδευτική κοινότητα, δημιουργώντας έτσι Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία (ebooks).
Με αυτή την κατεύθυνση, από το 2011 έως σήμερα, το ΙΤΥΕ έχει εντάξει στο έργο συνολικά πάνω από 150 εκπαιδευτικούς, σε δεκατρείς ομάδες γνωστικών αντικειμένων. Οι ομάδες αυτές, με την επιστημονική επίβλεψη και συντονισμό έμπειρων Πανεπιστημιακών Καθηγητών και την τεχνική υποστήριξη στελεχών του ΙΤΥΕ:
  • ανέπτυξαν τα τελευταία 4 χρόνια, πάνω από 6.000 νέους ανοιχτούς ψηφιακούς εκπαιδευτικούς πόρους για τη σχολική εκπαίδευση, όπως προσομοιώσεις, διερευνήσεις, πειράματα, βίντεο, εκπαιδευτικά παιχνίδια, 3D χάρτες, κ.α., που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων (Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Πληροφορική, Τεχνολογία, Γεωγραφία, Μελέτη Περιβάλλοντος, Ιστορία, Μουσική, Εικαστικά, Θρησκευτικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά),
  • εμπλούτισαν τα σχολικά βιβλία (από Γ΄ Δημοτικού έως Β΄ Γενικού Λυκείου), συνδέοντάς τους ψηφιακούς διαδραστικούς πόρους στα κατάλληλα σημεία στις ηλεκτρονικές σελίδες των βιβλίων,
  • δημιουργώντας έτσι 78 Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία (e-books).

Ανάπτυξη και Λειτουργία του ιστότοπου «Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία»

Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάστηκε, διαμορφώθηκε και υποστηρίζεται από το ΙΤΥΕ ο ιστότοπος «Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία» στη διεύθυνση http://e-books.edu.gr.
Στον ιστότοπο έχουν αναρτηθεί και είναι ευρέως διαθέσιμα όλα τα σχολικά βιβλία για το Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, σε ποικίλες μορφές, κατάλληλες για διαφορετικές χρήσεις:


1 σχόλιο:

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.